Hoe melk te stomen voor Barista-koffie

Vraag elke barista wat de sleutel is om een ​​goede koffie te maken en zij zullen je vertellen dat het een goed shot en perfect gestoomde melk is.

Wat is gestoomde melk?

Gestoomde melk is het eindresultaat van melk die wordt blootgesteld aan hoge druk stoom uit een espressomachine . Het wordt gemaakt door stoom geleidelijk in melk te brengen totdat de natuurlijke vetten erin uitzetten om 'microschuim' te vormen, een laag met zeer kleine melkbellen. Het eindresultaat is een zachte, zijdezachte drank, perfect voor dranken op basis van espresso. Het idee klinkt eenvoudig genoeg, maar in de praktijk vereist het een zachte aanraking en geluidstechniek.

Hoe melk te stomen

(1) Vul de kan met melk

De eerste stap is het vullen van uw kan met melk. Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende stap, maar het is eigenlijk heel be>oppervlak van de melk de onderste nudge of 'v' van de schenktuit raakt .

(2) Melk strekken

De tweede stap wordt 'uitrekken' genoemd en is wanneer u de stoom inschakelt en het mondstuk van de stoompijp onder het oppervlak van de melk heeft om een ​​sissend geluid te maken . Dit proces creëert microschuim door lucht zachtjes in de melk te laten.

De sleutel is om het mondstuk slechts een fractie onder het oppervlak van de melk te hebben om schuim te creëren terwijl de melk in een draaikolkbeweging draait . Ik vind dat de melkrekfase ongeveer 5 seconden duurt, omdat je maar een klein beetje lucht in de melk hoeft te brengen. Zodra je genoeg schuim voor je koffie hebt gemaakt - meer voor een cappuccino minder voor een latte - ga je naar de derde fase.

(3) Melkspinnen / Whirlpool

De derde fase wordt 'draaien' genoemd en is wanneer je het stoompijpmondstuk nog een fractie onder de melk onderdompelt - letterlijk een halve centimeter (1/5 inch) - en de melk blijft draaien in een draaikolkbeweging . Je hoort geen sissend geluid horen, behalve de af en toe overgebleven bubbel die wordt opgegeten door de stoompijp. Dit spinproces mengt het microschuim met de melk om de melk te 'polijsten'. De sleutel tot het draaien van de melk is om de kan een beetje te kantelen om de perfecte draaikolk te krijgen. Je moet de sweet-spot vinden die een beetje uit het midden is en deze van begin tot eind proberen te houden. Je kunt me dit hieronder zien doen.

Blijf de melk draaien totdat de kan te heet wordt om aan te raken of rond de 60 graden Celsius (140 fahrenheit), schakel de stoom uit en veeg uw stoomstaaf schoon met een natte, schone doek. Voor latte-kunst vind ik het echter het beste om de melk een beetje koeler te hebben rond 50 graden Celsius (122 fahrenheit).

(4) Rust en Pools

Zodra de melk is gemaakt, geeft u de kan een stevige THUMP op het aanrecht om grote bubbels te verspreiden en laat u hem rusten terwijl u de espresso-shots opzet. Draai vervolgens, voor het gieten, de melk rond de kan om de melk te polijsten en om ervoor te zorgen dat de melk en het microschuim samen zijn. Hoe glanzender de melk, hoe beter, maar wees niet te ruw, anders maak je nieuwe bubbels. Je wilt dat de melk op natte verf lijkt .

(5) Giet

Wanneer de melk goed gesponnen is, zal het schuim eerst uit de kan stromen omdat het zich aan de bovenkant bevindt. U wilt de melk in een gelijkmatig tempo in de koffie gieten. De sleutel is om de melk > uw kopje te schenken door de tuit van de kan bovenop uw kopje te laten rusten .

Als je een grote kan hebt gebruikt, wil je het schuim tussen de verschillende koffies verdelen. De algemene regel is om eerst cappuccino's te gieten, ten tweede warme chocolademelk, ten slotte derde en platte blanken als laatste. Een andere handige tip is om je melk te 'splitsen' door de helft van je melk in een kleinere kan te gieten, zodat je meer controle hebt over hoeveel schuim je toevoegt aan je op espresso gebaseerde dranken op basis van melk. Je kunt ook op deze manier latte-kunst maken.


Gefeliciteerd, je hebt nu geleerd hoe je melk kunt stomen! Zorg ervoor dat dit overeenkomt met onze gids voor het maken van espresso . Of als je een kortere weg naar gestoomde melk wilt nemen, bekijk dan onze keuzes voor de beste melkopschuimers. Of als je nog meer automatisering wilt, bekijk dan onze beste cappuccinomakers . Om samen te vatten wat we hieronder hebben geleerd, is een snel diagram van de bovenstaande stappen:

Voeg de bovenstaande infograph toe aan uw website, kopieer en plak de volgende code:

Over de auteur Ivan Bez

Ivan is de oprichter van Latte Art Guide en een barista met meer dan 5 jaar ervaring. Hij houdt van koffie en wil mensen helpen hun koffie te verbeteren. Lees hier meer over hem.

Volg me op:

Up Your Barista Game!

Ontvang de nieuwste koffie-inhoud die in uw mailbox wordt afgeleverd. Updates eenmaal per maand. Abonnement op elk moment opzeggen.

gerelateerde berichten

11 mrt. 2016

Hoe koffie te zetten zonder koffiezetapparaat

30 januari, 2016

12 verschillende soorten koffie uitgelegd

Populaire posts

12 verschillende soorten koffie uitgelegd
Basics
30 januari 2016
Hoe melk te stomen voor Barista-koffie
Basics
22 februari 2013
De meest obscure koffie die je maakt als een barista - een beetje tirade
Commentaar
29 okt. 2013
3 Beste koffiemolens voor thuis: een baristagids 2019
Slijpmachines beoordelingen
24 juli 2016